Pusse opp badet uten fliser
Selv om fliser på badet er standarden, er de ikke absolutt nødvendige. Hvis du ønsker å skifte ut vegg- eller gulvbelegget på badet uten å bruke fliser, finnes det en rekke andre muligheter:
Naturmaterialer som tre og kork, moderne veggpaneler i plast og selvfølgelig veggpuss. Når de påføres riktig, gir de like god beskyttelse mot fukt og mugg.
Vil du pusse opp badet uten å måtte fjerne fliser eller legge nye? Her presenterer vi egnede byggematerialer og teknikker og forklarer hva som er viktig når du arbeider med dem.
Hva er fordelene med fugefrie bad?
Det er gode grunner til å utføre gulv og vegger på badet uten fliser.
- Ingen fliser betyr ingen fuger som må rengjøres regelmessig for å hindre misfarging og muggvekst. Dette sparer både tid og penger.
- Hvis gulv og vegger ikke brytes av fuger, blir helhetsinntrykket roligere. I tillegg virker det nye badet større uten fliser.
- Alternative materialer kan være billigere i innkjøp og påføring. Dette reduserer de totale oppussingskostnadene for baderom uten fliser.
Hvilke alternativer finnes det til fliser?
Hvis du tenker å rehabilitere badet eller dusjen uten å bruke fliser, finnes det flere muligheter. Du kan dekke veggene med dekorative baderomspaneler, veggpuss eller tapet.
Veggpuss på badet
Hvilke veggpuss egner seg best?
Veggpuss er et av de eldste og mest allsidige byggematerialene, og det er faktisk også godt egnet for baderom. Du kan til og med pusse veggen i dusjkabinettet hvis du ønsker å ha et helt flisfritt bad. De vanligste pusstypene takler fuktighet svært godt: Ved å absorbere vann fra luften i rommet og avgi det igjen senere, regulerer de inneklimaet og sørger for en sunn boligatmosfære. Ved pussing skapes det en fugefri, enten ru eller glatt overflate, som kan utformes etter eget ønske med matchende farger. For at veggpussen skal kunne utvikle sine gode egenskaper, må dens porer og kapillarer være så frie som mulig. Når du kombinerer veggpuss med maling og maler over pussen, bør du passe på å bruke diffusjonsåpne («pustende») maling eller egnete pigmenter på diffusjonsåpen puss.
Mineralsk puss og leirpuss til badet
I henhold til DIN V 18550 (utførelse av puss og puss-systemer) regnes ikke et baderom som brukes normalt, som våtrom eller fuktig rom. Fordi den økte fuktbelastningen bare oppstår i begrensede tidsrom, regnes baderom i leiligheter som «rom med normal luftfuktighet». Mineralsk puss basert på kalk, sement eller gips egner seg svært godt til dette formålet. Du kan til og med bruke leirpuss på badet. Selv om dette materialet av natur ikke er spesielt motstandsdyktig mot fuktighet, finnes det nå egne leirpuss-tørrblandinger for baderom.
Og med en ekstra, godt utført overflatebehandling, for eksempel voksing eller impregnering, kan du forbedre fuktbeskyttelsen og stabiliteten til pusslaget betydelig.
Gipspuss
Gipspuss skal ikke bli gjennomvåt eller være konstant fuktig, ellers blir gipsen ustabil og smuldrer opp. Men hvis den bare er fuktig i begrenset tid og ellers får tid til å tørke helt ut, vil vannet ikke skade den. På grunn av sin sammensetning kan gipsen absorbere vanndamp og fuktighet svært godt og senere avgi den tilbake til luften i rommet.
Kalkpuss
Kalkpuss gir svært god beskyttelse mot mugg fordi den er alkalisk og muggsopp ikke finner næring på overflaten. Overflatene må imidlertid holdes rene. Avleiringer som fett, støv eller smuss tetter igjen porene. Dessuten er det ikke noe vits at den mineralsk puss er muggbestandig, hvis det dannes organisk grobunn oppå den.
Stucco Veneziano og Tadelakt er blant de vakreste og mest sofistikerte kalkpussene. Disse tradisjonelle kalkpussteknikkene er kjent for sin motstandskraft mot vann og forvitring, og de har også blitt brukt til bad og dampbad i århundrer. De krever imidlertid en mesters teknikk, og derfor bør du la en spesialisert håndverker utføre disse arbeidene.
Sementpuss
Sementpuss er spesielt hard. Mange fagfolk som har erfaring med baderom uten fliser, bruker gjerne sementpuss for å utforme dusjvegger. Hvis pussen er perfekt komprimert, glattet og/eller overflatebehandlet, er det ingen fare for at du skader deg på ujevnheter hvis du kommer borti veggen med huden mens du dusjer.
Hva kan jeg gjøre selv når jeg påfører puss?
Grunnleggende informasjon om påføring – for eksempel hvordan underlaget skal klargjøres, om du trenger grunning og hvor lang tørketiden er – finner du i anvisningene på produktets emballasje. Hvis du har spørsmål eller er usikker, bør du søke råd hos fagpersonalet for å unngå feilkjøp.
Baderomsplater
Flisene i dusjen eller rett over badekaret kan erstattes med store, dekorative baderomsplater i glass, akryl eller aluminium. Hvis du skal pusse opp et bad eller en dusj uten å bruke fliser, er det også mulig å bruke store plater av naturstein.
Granitt og marmor er spesielt populære. Du kan selvfølgelig også bruke baderomsplater på alle andre vegger når du pusser opp baderommet.
Den store fordelen med å dekke hele flater er at det ikke er noen skjøter og at monteringen er enkel. Panelene kan monteres på nesten alle overflater, og det finnes et enormt utvalg av forskjellige design. Baderomsplater av glass eller akryl kan gjøres mer personlig med individuelle motiver. Hva med et bilde fra din siste strandferie eller et regnskogsmotiv, for eksempel? Fornying av baderomsveggene med baderomsplater åpner opp for helt nye designperspektiver.
Våtromstapet
Våtromstapet er et praktisk alternativ hvis du skal pusse opp badet uten fliser. Veggtapet gjør et slående inntrykk og er relativt billig. De spesielle våtromstapetene har den fordelen at de er lette å rengjøre. Du kan bare tørke dem rene. I tillegg bølger de seg ikke fordi de er vanntette.
Produsentene tilbyr utallige motiver og design som du kan skape baderomsvegger utenom det vanlige med. Prikker, striper, blomster, grafiske mønstre, tredekor, steindekor, paisleymønstre eller bokstaver – bare fantasien setter grenser.
Hva skal jeg gjøre med de gamle flisene?
Du trenger ikke nødvendigvis å fjerne de gamle flisene. Du kan også pusse over dem. Eller få dem pusset over av et spesialfirma, da dette ofte innebærer arbeid med løsemidler, noe som stiller spesielle krav til arbeidssikkerhet. Da får du en vakker, fugefri vegg.
Dette fungerer selvfølgelig bare hvis den gamle flisoverflaten fortsatt er intakt og stabil. Fuktige eller mugne vegger må tørkes ut og eventuelt saneres. I dette tilfellet er det bedre å konsultere en fagmann som kan vurdere underlaget og komme med konkrete anbefalinger til tiltak. Hvis du pusser opp badet uten å fjerne flisene, vil rommet imidlertid bli mindre. Selv om baderommet matematisk sett ikke taper så mye volum, vil du likevel legge merke til det – spesielt hvis badet ditt er veldig lite eller har en ugunstig planløsning. Husk også at du må lage en overgang mellom flislagte og ikke flislagte veggpartier når du pusser eller limer over de gamle flisene.
Andre alternativer for baderom uten fliser
PVC-gulv
Dette materialet er også tilgjengelig i stein-, tre- og metalletterligning
Paneler av spesialplast
De er lysekte, vanntette og kan limes på veggen eller flisene med silikon. Du kan også bruke spesialtilpassede paneler for å dekke vinkler eller installasjoner foran veggen
Tre
Tregulv, paneler og lignende gjør seg godt i moderne og rustikke bad. De bør være fugefrie, lagt profesjonelt og forseglet på riktig måte
Kork
Dette robuste og varme materialet tilbys også som plater eller fliser. Med egnet kantbeskyttelse og riktig forsegling vil kork holde seg pent i mange år, også på badet
Steinteppe
Et gulvbelegg av naturstein innstøpt i epoksyharpiks eller akryl. Belegget kan fås i ulike tykkelser og farger. Det gamle gulvet må grunnes på forhånd.